Apartament 3 camere de vanzare in Cluj-napoca, cartier Buna Ziua
Apartament de vanzare in Cluj-napoca. Pret: 85000 EURO

Analiza pietei imobiliare

Fie ca este vorba de vanzare cumparare sau inchiriere de apartamente in Cluj Napoca, Welt Imobiliare una din cele mai renumite agentii imobiliare din Cluj este partenerul ideal si garantia succesului tau.

Pe langa date complete si actualizate despre cele mai bune oferte de apartamente de vanzare in blocuri vechi, sau apartamente noi de vanzare in constructii noi din Cluj Napoca, agentia imobiliara Welt Imobiliare va ofera analize si informatii utile despre piata imobiliara din Cluj Napoca.

Piata rezidentiala din Cluj Napoca a fost foarte dinamica in ultimii ani, investitia in apartamente in Cluj Napoca fiind profitabila.

In ultimii ani s-au tranzactionat apartamente si garsoniere in blocuri vechi, construite inainte de anul 1990, dar mai ales apartamente in blocuri noi unde cumparatorii au optat preponderent pentru achizitionarea de apartamente semifinisate care au avut preturi mai accesibile decat oferta de apartamente finisate.

In anul 2008 s-a mentinut interesul pentru apartamente in constructii noi, peste 80% din totalul de apartamente tranzactionate fiind situate in blocuri noi. Asta nu inseamna ca ofertele de apartamente vechi nu vor mai fi atractive, mai ales dupa ce a avut loc o scadere a pretului acestora. Locatia, accesul rapid la mijloacele de transport, la magazine, la institutiile de invatamant si extrasul de carte funciara sunt elemente care vor mentine atractivitatea cumparatorilor pentru apartamente din blocuri construite pana in anul 1990.

Piata imobiliara clujeana va ramane si in anii urmatori una activa si dinamica, municipiul Cluj Napoca fiind un puternic centru universitar care beneficiaza de un potential economic mult mai ridicat decat media multor orase mari din Romania.

In orasul Cluj Napoca, cererea de apartamente a crescut permanent in ultimii ani si in consecinta, preturile apartamentelor vechi a inceput sa urce. La inceputul anului 2008 apartamentele situate in cartierele Clujului au ajuns sa se tranzactioneze la preturi medii de 1500 Euro/mp util, iar in zona centrala a orasului pretul a depasit 2000 Euro/mp util.
Piata chiriilor a functionat din plin in tot cursul anului 2008, fiind chiar foarte dinamica in a doua parte a anului cand zeci de mii de studenti inscrisi la univesitatile de stat sau private au solicitat garsoniere sau apartamente pentru inchiriat. Acest fapt a incurajat investitorii imobiliari, mai putini ca in in anii precedenti, sa cumpere in special apartamente cu 1 sau 2 camere pentru a le inchiria ulterior.

Sectorul imobiliar din Romania a fost in ultimii ani unul dintre cele mai profitabile din Uniunea Europeana, ceea ce a dus la o crestere exploziva a constructiilor de ansambluri de apartamente si garsoniere. Dupa ce in ultimii ani am asistat la o activitate efervescenta a pietei imobiliare, manifestata pe un trend ascendent al preturilor la apartamente si acces facil la credite imobiliare sau ipotecare, asistam acum la o scadere a numarului tranzactiilor imobiliare si la o reasezare a preturilor. La sfarsitul anului 2007 prognozam o calmare a pietei imobiliare si o scadere a preturilor la unitatile locative din constructiile vechi, lucru firesc si previzibil atata timp cat inca de la inceputul anului s-a inregistrat o rasturnare de situatie in ceea ce priveste ponderea vanzarilor de apartamente noi in raport cu cele vechi, acestea din urma fiind surclasate in primul rand de pretul pe mp construit mult mai mic la apartamentele noi.

"Apetitul" romanilor pentru cumpararea de locuinte a fost temperat incepand cu jumatatea a doua a anului 2008 cand criza financiara mondiala, urmata imediat de restrictionarea creditarii prin noile norme impuse bancilor comerciale de catre BNR, scumpirea creditelor si lipsa lichiditatilor au incetinit si mai mult ritmul tranzactiilor imobiliare. Tot mai putini sunt cei care pot accesa azi un credit ipotecar, marea masa a cumparatorilor, respectiv cei cu veniturii medii sau mici fiindu-le practic "interzisa" creditarea iar o parte din cei cu venituri mari si care dispun de lichiditati preferand pentru moment espectativa.

Suprafetele generoase, compartimentarile moderne, discount-urile si modalitatile flexibile de plata oferite de dezvoltatori pentru achizitionarea de apartamente in blocuri noi au mentinut pana acum cererea de cumparare la un nivel acceptabil. Pe o piata rezidentiala caracterizata de un numar relativ mare al proprietarilor de locuinte si de o calitate in general scazuta a fondului locativ actual, cererea tinde sa provina mai nou de la nivelul clasei de varf si a clasei mijlocii superioare care cauta locuinte de calitate medie spre ridicata, care sunt pentru moment ceva mai rar de gasit. In ciuda conjuncturii economice potrivnice unei desfasurari normale a activitatii pe piata imobiliara si a scaderii drastice a numarului tranzactiilor imobiliare este corect sa privim piata imobiliara actuala mai degraba ca trecand printr-un proces de maturizare si de o reasezare a preturilor la toate tipurile de imobile, proces care la urma urmei ar fi avut loc cu sau fara aceasta criza mondiala mediatizata excesiv. Vanzatorii obisnuiti cu preturi ridicate nu doreau sa vanda la pretul oferit de client, iar cumparatorii s-au vazut pusi in situatia de a nu putea accesa un credit imobiliar care sa acopere suma ceruta, astfel incat cererea s-a intalnit mai greu cu oferta in aceasta perioada. Ponderea clujenilor cu venituri medii fiind una substantiala, cererea de cumparare se va mentine la un nivel rezonabil, iar preturile vor fi dictate asa cum este firesc de raportul dintre cerere si oferta si nicidecum de zvonuri sau de previziunile mai mult sau mai putin avizate prezentate in mass media.

Despre proprietatile postatate pe site-ul firmei Welt Imobiliare(www.weltimobiliare.ro), vizitatorii interesati pot gasi informatii despre stilul arhitectural al cladirii, zona in care este amplasata, numarul de nivele, suprafata utila sau construita, anul constructiei, vecinatatile, starea constructiei, numarul de camere, locurile de parcare, garaje, panorama, expunerea, utilitati, dotari, extras CF, studii geo si topo, planurile constructiei, retele de utilitati, pret, etc.


Daca sunteti interesat sa cumparati un apartament construit inainte de anul 1990, va prezentam mai jos, tipurile de apartamente din Cluj Napoca Napoca:

Apartamente Cluj Napoca - oferte recomandate

Apartament 3 camere de vanzare in Cluj-napoca, cartier Manastur
Tip imobil:
Apartament
camere:
3
Localitate:
Cluj-napoca
Cartier:
Manastur
Pret:
100000 EURO
Apartament 3 camere de vanzare in Cluj-napoca, cartier Buna Ziua
Tip imobil:
Apartament
camere:
3
Localitate:
Cluj-napoca
Cartier:
Buna Ziua
Pret:
85000 EURO
Apartament 4 camere de vanzare in Cluj-napoca, cartier Centru
Tip imobil:
Apartament
camere:
4
Localitate:
Cluj-napoca
Cartier:
Centru
Pret:
150000 EURO